Preparate din lapte

Nume general: Preparate din lapte

Nume local: mâncăruri din lapte, diferite feluri de lapte sau de mâncăruri preparate din sau cu lapte

Unele preparate din lapte au fost răspândite pe teritoriul ţării cu denumiri locale. Termenul chişleac, chişleag – întâlnit pe tot teritoriul ţării; lapte prins – întâlnit în zona de nord, zona de centru şi în zona Cernăuţi; lapte acru, lapte prins – întâlnit în zona de sud şi cea de nord. Termenul smântână – întâlnit pe întreg teritoriul; caimac – termen întâlnit în zona de sud; termenul spumă – întâlnit în zona Cernăuţi; lapte covăsit – termen întâlnit pe întreg teritoriul ţării; lapte bătut – termen întâlnit în zona Sorocii etc. Termenul brânză de oi – întâlnit pe întreg teritoriul ţării, brânză fărmată – termen întâlnit în zona de sud şi centru al ţării, termenii caş, caş sărat, caş hrinşi – se întâlneşte des în Moldova.

Laptele de vacă consumat de populaţia din Moldova sub diferite forme: lapte dulce, chişleag, lapte acru, smântână, unt, brânză sau asortate cu alte ingrediente: lapte cu orez, lapte cu griş, lapte cu tocmagi, lapte cu frecăţei, etc. La fel şi laptele de oaie folosit sub diferite forme: lapte dulce, caş, brânză, urdă, etc. Cunoscută şi consumată pe întreg teritoriul ţării este corasla sau colastrul – preparat din lapte muls primele trei zile şi pregătit sub diferite tehnologii – fiert sau copt în cuptor şi consumat fierbinte. Brânza şi smântâna sunt cunoscute ca preparate aparte sau utilizate la prepararea altor bucate, plăcinte, colţunaşi, învârtite, clătite, copturi de casă, etc. Untul folosit la tartine şi la prepararea copturilor, tortelor etc. pentru închegarea laptelui de oaie se foloseşte cheagul, (stomacul cu lapte al meilor sugaci uscat). În laptele muls se pune cheag, se lasă un timp, apoi se strecură printr-o pânză de cânepă. Astăzi gospodinele de la ţară încheagă şi laptele de vacă pentru alimentaţie.

Caşul de oaie se consumă proaspăt, este sărat felii sau hrinci, fărâmat şi păstrat în borcane de sticlă închise ermetic sau în putini de lemn speciale. Brânza sărată se foloseşte în alimentaţie şi e un preparat comercial pregătit pentru vânzare.

În Moldova sunt cunoscute şi alte feluri de brânză preparate din laptele de oaie: brânză, telemea, brânză de burduf, caşcaval, care au fost pregătite şi de strămoşii noştri.

Preparatele din lapte sunt consumate de toate comunităţile rurale şi urbane, au fost preluate şi în alimentaţia publică. Industria alimentară produce variate semipreparate din lapte.

Preparatele din lapte sunt utilizate pe larg de populaţia ţării, în familie, la grădiniţe, şcoli, etc. Produse lactate sunt puse în vânzare de industria alimentară, asociaţii ce se ocupă de prelucrarea acestora.

5. Data inventarierii, specialistul:

23.11.2010. Valentina Iarovoi, cercetător ştiinţific Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini :

Ion Claudian. Alimentaţia poporului român în cadrul antropogeografiei şi istoriei economice. Bucureşti, 1939.

Ofelia Văduva. Paşi spre sacru. Din etnologia alimentaţiei româneşti. Editura Enciclopedică. Bucureşti, 1996.

*** Молдаване. Очерки истории, этнографии, искусствоведения. Штиинца, Кишинев. 1977.

*** Cu privire la hrana de bază a poporului român// Studii şi cercetări de etnografie şi artă populară. Braşov 1981.

В. Яровая. Пища и утварь// Молдаване. Москва Наука. 2010.

*** Materialele expediţiilor 1981-1990.