Satul Ţigăneşti a fost vândut cu 2.200 de lei în ajun de Sfântul Vasile

Sîmbătă, 14 ianuarie 2011  | arena.md

Autor Anastasia APRODU

Satul Ţigăneşti, raionul Străşeni a fot vândut cu 2.200 de lei. ,,Trazacţia” a avut loc în seara zilei de 13 ianuarie, în ajun de Sfântul Vasile şi este un obicei păstrat din vremuri străvechi doar în această localitate, potrivit reprezentanţilor Muzeului de Entografie şi Istorie Naturală. Obiceiul prevede ca un gospodar să cumpere satul, iar banii să fie acordaţi muzicanţilor care vor face veselie („joc”) în centrul satului două zile.

Ritualul de cumpărare a satului a început în jurul orei 19.00, când în centrul localităţii s-a adunat mai multă lume. Pe fundalul muzicii populare, de la mic la mare, au incins o horă, în frunte cu primăriţa localităţii, Valentina Țaca.

După câteva hore, o ceată de băieţi s-a grămădit şi ,,l-a dat hura” pe gospodarul, care anul trecut a cumpărat satul Ţigăneşti cu 5.000 de lei. Ulterior, moderatorul petrecerii a anunţat că satul are nevoie de un alt gospodar şi că aşteaptă oferte de cumpărare pentru anul 2012. Suma de pornire a fost declarată 1.500 de lei.

După mai multe dansuri şi ,,negocieri”, Andrei Zinovii a propus suma de 2.200 de lei pentru a cumpăra satul. Propunerea a fost acceptată, doar cu condiţia ca noul gospodar să meargă împreuncă cu o ceată de urători din casă în casă şi să ureze oamenii din Ţigăneşti. În acest fel, gospodarul îşi recuperează suma.

,,Anume la aceste sărbători, Crăciunul şi Sfântul Vasile, are loc vânzarea şi cumpărarea satului, iar cu banii care sunt acumulaţi se organizează două zile de joc în centrul satului. De la mic la mare dansează şi se veselesc”, a explicat primăriţa, Valentina Țaca.

Sărbătoarea se încheie după miezul nopţii, numai după ce toate gospodăriile din Ţigăneşti au fost urate. Potrivit primăriţei, niciun localnic nu încuie porţile, ci le lasă deschise pentru urători.

Sursa:

A se vedea  de asemenea: